Vloerverwarming - cv of elektrisch
Vloerverwarming op cv of elektrisch wordt steeds meer de standaard als het gaat om de verwarming van een woonhuis. Op zich is dit ook niet zo gek, vloerverwarming heeft namelijk grote voordelen ten opzichte van conventionele radiatoren of convectoren. De warmteverspreiding bij vloerverwarming is optimaal, aangezien de warmte wordt verspreid door de gehele ruimte of woning. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling, die vertrekt vanaf de grond, bereikt men sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan de thermostaat 2°C lager om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming. Dit betekent effectief gezien, minder stookkosten. Ander bijkomend voordeel is dat het systeem volledig uit het zicht is. Hierdoor kun u elke ruimte maximaal benutten en zijn er meer muren vrij om kasten tegen te plaatsen en kunt u ook gebruikmaken van kamerhoge ramen.
Snel de verwarming aanzetten wanneer u thuiskomt is wel nadelig, het duurt namelijk een aantal uur voordat de vloerverwarming de gewenste temperatuur afgeeft in huis. Daarom is het verstandig een slim programma op de thermostaat in te stellen. Hierdoor blijft het huis verwarmt en verlaagt u de stookkosten behoorlijk, aangezien de ketel niet constant staat te branden. Wanneer de vloerverwarming wordt aangezet bij een koude vloer kost het namelijk drie à vier uur voordat het de gewenste temperatuur heeft bereikt. In die uren staat de ketel constant te branden, wat nadelig is voor de stookkosten. Als bijverwarming kan er gekozen worden radiatoren op te hangen. Wanneer nodig kan een ruimte dan snel worden verwarmd.
Plaatsing
Bij TIS-Stiens in Friesland zijn we ervaren in het plaatsen van vloerverwarmingssystemen op cv of elektrisch en zorgen we voor een correcte afwerking en aansluiting van het gehele systeem. De vloerverwarmingssystemen worden samengesteld uit diverse onderdelen, waarbij elk onderdeel zijn eigen functie heeft. Onderdelen die nodig zijn bij het systeem zijn:
- Verdelers: zorgen voor de verdeling van het warme water. Er is keuze uit verdelers van composiet of staal.
- Buizen: liggen verzonken in de vloer of in het verlegsysteem. Hier gaat het warme of koude water doorheen om de woning of ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen.
- Verlegsystemen: liggen onder de loopvloer en zijn de buizen in bevestigd. Er is keuze uit staalmatten, noppenisolatie en tackerisolatie. Hierbij zijn droge dekvloerplaten een optie: wanneer er beperkte opbouwhoogte is, is het droog dekvloer systeem bij uitstek geschikt.
- Isolatie: ligt onder het verlegsysteem en zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling. Er is keuze uit noppenisolatie en isofoam. Noppenisolatie is ook meteen het verlegstysteem. Doordat het gehele vloerverwarmingssysteem door wisseling in temperatuur uitzet en krimpt is het noodzakelijk randisolatie en dilatatie profielen te plaatsen.
- Zoneregelaars: gebruikt u om de temperatuur in te stellen per zone of het de gehele woning. Hierbij is keuze uit bedraad en draadloze zoneregelaars.
Dankzij de modulaire opbouw van de vloerverwarmingssystemen kunnen wij op basis van uw situatie een oplossing aanbieden welke exact op maat is.