De warmtepomp is een uitstekend alternatief voor de cv-ketel - maar nog niet in iedere woning

Met een warmtepomp verwarm je je huis duurzaam, efficiënt en comfortabel. Maar niet iedere woning is er al geschikt voor. Verwarmen met een warmtepomp is alleen effectief in een goed geïsoleerde woning.

 

Zijn nieuwbouwwoningen geschikt voor een warmtepomp?

Vrijwel iedere woning die nu wordt opgeleverd is uitstekend geïsoleerd. Zo'n woning kun je prima verwarmen met een all-electric warmtepomp. Zonder aardgas dus.

 

En hoe zit het met de bestaande woningen?

Veel bestaande woningen zijn (nog) niet voldoende geïsoleerd om met een warmtepomp te kunnen verwarmen.

In woningen die vóór 1980 zijn gebouwd, heeft het meestal geen zin een warmtepomp te installeren. In zulke woningen is veel extra isolatie nodig en dat betekent vaak een ingrijpende verbouwing.  

Veel woningen die ná 1980 zijn gebouwd, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp, soms na het uitvoeren van enkele betrekkelijk eenvoudige isolerende maatregelen. De hybride warmtepomp werkt bijna het hele jaar op elektriciteit en schakelt alleen op héél koude dagen over op aardgas.

Een goede installateur kan beoordelen of een huis geschikt is voor een hybride warmtepomp en welke aanvullende isolerende maatregelen er eventueel nodig zijn.

 

Vormt het geluid van de warmtepomp nog een probleem?

Eigenlijk niet. De nieuwste generatie warmtepompen is vrijwel geluidloos. Ook hier geldt dat een goede installateur (aangesloten bij UNETO-VNI) een duidelijk advies zal geven.

Bron: Techniek Nederland

Naar het overzicht