Helft meer subsidie op (hybride) warmtepomp

Helft meer subsidie op (hybride) warmtepomp

Het kabinet is overstag: de ISDE-subsidie voor warmtepompen gaat fors omhoog. Woningeigenaren ontvangen vanaf komend jaar de helft meer subsidie op een (hybride) warmtepomp. Hiervoor wil het kabinet de komende drie jaar €282 miljoen extra uittrekken.

Dat staat in de brief staatsecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken, Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer stuurt. De hoogte van de subsidie is op dit moment gekoppeld aan de investering en het vermogen van een warmtepomp. Particulieren die een warmtepomp voor huishoudelijk gebruik kopen krijgen tussen de €500 en €2500 van hun investering terug. De Tweede Kamer moet nog wel akkoord gaan met dit voorstel.

800 euro extra op een hybride

Als het aan het kabinet ligt, wordt niet langer 20% maar 30% van de investeringswaarde gesubsidieerd, zo schrijft de staatsecretaris. We gaan even rekenen: voor een populaire 4 kW hybride ( nu €1600 ISDE), zal dit betekenen dat er vanaf volgend jaar drie jaar lang €2400 wordt uitgekeerd, dus €800 meer. Een warmtepomp met een hoger vermogen kan zelfs €3750 aan ISDE-subsidie ontvangen.

Ook all-electric profiteert

Het voorstel komt voort uit het kabinetsvoornemen om de hybride warmtepomp extra te stimuleren. Dit werd vorige maand op Prinsjesdag uitgesproken. Van deze forse verhoging van de ISDE profiteert ook de all-electric warmtepomp: het kabinet maakt in dit voornemen geen onderscheid. Met de extra stimulering komt het kabinet tegemoet aan de wens van installatiesector en fabrikanten. Extra subsidie dicht volgens fabrikanten het gat die de komende jaren nodig is om de productie dusdanig op te schalen, dat een hybride warmtepomp over 10 jaar tot 40% goedkoper kan worden. Dit schrijven de gemeenschappelijke fabrikanten in dit rapport.

 

Monteurscapaciteit

Grote bottleneck van de verwachte populariteit van de hybride is de installatiecapaciteit. Installatiebedrijven hebben een oplopend tekort aan vakbekwame monteurs. Daarnaast moeten veel technici nog aanvullend opgeleid worden tot warmtepompmonteur. Volgens branche-organisatie Techniek Nederland komen techniekbedrijven structureel 20.000 arbeidskrachten tekort om aan de vraag te kunnen voldoen.

ISDE-pot fors vergroot

De ISDE-pot bestaat naast de warmtepompsubsidie ook uit de isolatie-subsidie. Dit jaar bestaat het ISDE-budget uit €124 euro. Hier komt volgend jaar dus jaarlijks €94 miljoen bij. Ook het Nationaal Isolatie Programma vormt een onderdeel van dit pakket aan extra stimuleringsmaatregel. Hierover gaat de minister de Kamer later informeren. Op dit moment gaat het grootste aandeel ISDE-subsidie dat is toegekend aan particulieren op aan isolatie. De warmtepompverkoop blijft nog achter bij de verwachtingen.

Verkoopcijfers stijgen

Vorig jaar werden er in woningen bijna 60.000 lucht/water-warmtepompen en bodemwarmtepompen geïnstalleerd. Dat is 38% meer dan een jaar eerder. In zes jaar tijd is het aantal warmtepompen bijna vertienvoudigd. Ter vergelijking: in ditzelfde jaar werden er 428.000 gasgestookte cv-ketels geplaatst. Die markt is al jaren stabiel.

Publiekscampagne

Naast het op deze wijze aantrekkelijker maken van de aanschaf van een (hybride) warmtepomp wordt volgend jaar € 3 miljoen uitgetrokken voor een begeleidende publiekscampagne, als onderdeel van het actieplan hybride warmtepomp. 

 

Bron: Installatie.nl

Naar het overzicht