Tips om warm en energiezuinig de winter door te komen

Voorkom koolmonoxidevergiftging
Laat de cv-ketel regelmatig onderhouden. Blijf goed ventileren, óók als het hard gaat vriezen. Sluit ventilatieroosters niet af.

Laat tijdig onderhoud uitvoeren
Een onderhoudsbeurt zorgt voor probleemloos stoken. TIS-Stiens controleert de werking van de ketel en vervangt onderdelen die aan vervanging toe zijn. Zo blijft de ketel ook de komende winter zijn werk optimaal doen.

Ontluchten en bijvullen
Controleer zelf regelmatig of de waterdruk in de verwarmingsketel nog op het juiste niveau staat. Bij de meeste cv-ketels moet de druk tussen 1,5 en 2 bar zijn. Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van de cv-ketel. Vul de ketel op tijd bij en ontlucht de radiatoren regelmatig.

Sluit radiatorkranen niet af
Zorg er altijd voor dat alle radiatoren, dus ook in de ruimtes waar niemand komt een beetje open staan. Zo blijft het water in de cv-installatie circuleren. Dat voorkomt bevriezing van leidingen. De kans op bevriezing is het grootst in slecht geïsoleerde woningen.

Sluit een onderhoudscontract af
TIS-Stiens laat vanzelfsprekend niemand in de kou zitten, maar mensen met een onderhoudscontract hebben voorrang bij het verhelpen van een storing. Daarom is het aan altijd te raden een onderhoudscontract af te sluiten. Dan heb je er bovendien zelf geen omkijken meer naar en wordt de cv-ketel altijd tijdig onderhouden.

CV-ketel tijdig vervangen
Het is verstandig om oudere cv-toestellen tijdig te vervangen. De gemiddelde technische levensduur van een cv-ketel ligt tussen de twaalf en vijftien jaar. Bij oudere ketels neemt de kans op storingen toe. Dit zien wij vooral tijdens de vorstperiodes vaak gebeuren.  Bovendien is een nieuwe, moderne cv-ketel meestal aanzienlijk zuiniger in het gebruik.

Snel warm water
Bij een ketel die op zolder hangt, kan het soms wel een minuut duren voor het water uit de keukenkraan heet wordt. Een boiler in een keukenkastje levert veel sneller warm water. Niet alleen comfortabel, maar ook energiezuinig. Een boiler is bovendien eenvoudig te installeren.